torstai 18. tammikuuta 2018

Viipuri / Punaisenlähteen tori ja Lenin

Nyt alkaa sarja kohteita, jotka olen tietoisesti lykännyt niin myöhäiseen, kuin olen voinut. Suomi 100-juhlavuosi ei myöskään tuntunut oikealta ajankohdalta Leninistä kertovien paikkojen esittämiseen, joten nyt AD2018 jutut tulevat julkaisuun. Tarkoitukseni ei tietenkään ole esitellä Leninin elämänkertaa, koska hänestä on kirjoitettu kirjoja ihan riittävästi. Pyrin esittelemään ainoastaan paikat, jotka Leninin elämässä liittyvät Suomeen ja suomalaisiin. Tietenkin rajoituksena on myös blogin kohdealue, joten monta Leninin muistoksi julkaistua monumenttia ja muistolaattaa jää Suomesta esittelemättä.
Punaisenlähteentori on iso

Joskus torilla on ollut isoja juhlallisuuksia

Lenin häämöttää taustalla ja sen takana on kultasepänliike

Lenin oli suurmies. Suurmiehet tekevät paljon hyvää, toki monen matkaan mahtuu myös suuren mittakaavan virheitäkin. Niin Leninillekin uuden yhteiskuntajärjestelmän pystyttäminen Venäjälle aiheutti rutkasti väkivaltaa, missä miljoonat menettivät henkensä. Lenin tosin kuoli melko pian, joten häneltä jäi näkemättä se, mihin hänen aloittamansa työ lopulta johti. Olisiko hän ollut saavutuksesta ylpeä vai olisiko hän kommentoinut edesmenneen Suomen presidentin tavoin että: "Saatanan tunarit". Tuo kuitenkin jää historian kuuluisaksi jossitteluksi, koska emme saa tuota koskaan selville....

Itse olen viime aikoina lueskellut paljon kirjallisuutta Leniniin liittyen ja yksi asia minulle on muodostunut kristallinkirkkaaksi. Ilman suomalaisia ja Suomen alueelta saamaansa apua, Lenin ei olisi onnistunut tekemään vallankumousta Venäjällä. Melko suoraviivainen linjanvetohan tuo on, mutta tämä käsitys minulle vahvistui kirjallisuuteen perehtyessäni. Suomen alueella Lenin piilotteli monesti ja usein suomalaisten kannattajien luona turvassa. Lisäksi matkoilla kulkenut henkivartijakin oli suomalainen, hänestä toki myöhemmin lisää. 

Kohteita on jonkin verran, joten muutama viikko niiden esittelyyn menee. Joitain Lenin monumenttejahan olen esitellyt jo aiemminkin, mutta nyt niitä tulee rutkasti lisää. Ainakin omasta mielestäni luvassa on myös todella mielenkiintoisia kohteita, mutta te saatte toki itse kertoa oman innostuksenne mukaan. Nyt matkaan ja aloitetaan Leninpatsaalla, joka on vielä esittelemättä. Kyseessä on Viipurin Punaisenlähteentori ja siellä sijaitseva Lenin patsas. Ensi kerralla aloitamme aikajärjestyksessä etenevän Leniniin liittyvien paikkojen esittelyn.

Tällä kertaa on vielä yhdentekevä Lenin kohde, koska noitahan löytyy eri puolilta Venäjää. Esitellään tämä kuitenkin, koska liittyyhän siihen keskeinen paikka Viipurista ja oman sukuni historian pieni hetki, jota ilman ei kaiketi minuakaan olisi olemassa.... Lenin siihen ei kuitenkaan liity!
Lokki on laskeutunut Leninin päähän

Jylhä kuvaus Leninistä

Punaisenlähteentori on paikka keskellä Viipuria, jonka nimen kuulin ensi kerran kaiketi jo kapaloissa potkutellessani. Mummoni ja Pappani kertoilivat tarinoita minulle Karjalasta ja etenkin Säkkijärveltä, mutta täällähän ne isot jutut tapahtuivat! He näet ostivat kihlat toisilleen Punaisenlähteen torin pohjoislaidalla sijainneesta kultasepänliikkeestä. Tästä kaupasta en tiennyt vielä kesällä 2014, jolloin ostimme kihlat Williladyn kanssa Viipurista. Sormukset pujottelimme sormiimme aivan torin laidalta löytyvän Hirvipatsaan juurella. Idea olikin kunnioittaa perinteitä. Perkule kun olisin tuolloin tiennyt tuosta isovanhempieni ostosreissusta. Samassa paikassa on näet edelleen kultasepänliike. Arvatkaapa, olisimmeko shopanneet rinkulat kyseisestä puodista?

Itse tori on muodostunut 1860-luvun jälkeen, jolloin aluetta ryhdyttiin täyttämään maalla. Asemakaavan alue sai jo 1880-luvulla ja pikkuhiljaa alueelle nousi myös rakennuksiakin. Ennen edellämainittuja tapahtumia alueen läpi vierasi pieni puropahanen, joka laski vetensä Salakkalahteen. Alueella oli myös yleinen kaivo, jonka ympärillä oli puinen suoja. Säännöllisesti se maalattiin punaiseksi ja siitä liukeni sadeilmoilla punaista maalia ympäristöön. Näin mitätön kaivopahanen antoi nimensä koko alueelle. 

Torin ympäristö rakentui vuosikymmenien aikana ja torialueen tiet kivettiin 1890-luvun loppupuolella ja heti sen jälkeen myös itse tori sai kivipinnan. Kelpasi tällä torilla kauppaa tehdä, vaikka rajoituksena olikin, ettei elintarvikkeita saanut myydä, koska niille oli paikkana Kauppatori ja Kauppahalli. Eläviä eläimiä sen sijaan sai kaupata ja niitä myytiinkin paljon. Lisäksi kankaita, kiesejä ja muita tarvekaluja rihkaman kera oli kaupan. 

Entäpä se Lenin? No kököttäähän siellä torin pohjoispäässä Leninin patsas, joka pystytettiin vuonna 1957. Sen on valmistanut kuvanveistäjä Shota Mikotadze. Eipä siinä sen kummempaa.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita