keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Siestarjoki / Jemeljanovin vaja

Edellisessä osassa Leninin pakoreissuja päädyimme Razlivin rautatieasemalle, jonne Lenin, Zinovjev ja Jemeljanov saapuivat 10.7.1917 yöllä. Matkalla oli sattunut episodi, joka olisi voinut päättyä kolmikon pidättämiseen. Kaikki meni kuitenkin heidän osaltaan hienosti ja he pääsivät perille Razliviin. Täältä edessä oli reilun viiden minuutin kävelymatka Siestarjoen kivääritehtaan työläisen Nikolai Jemeljanovin vajaan, missä Lenin ja Zinovjev piilottelivat muutamia päiviä. Mistään en löytänyt tarkkaa tietoa ajasta, jonka Lenin vietti Jemeljanovin vajan vintillä. Tontilla oleva asuintalo oli tuolloin remontissa, joten vaja sai kelvata vallankumouksellisille pakopaikaksi.
Nikolai Jemeljanovin koti ja lasikatettu vaja

Säilyypähän kunnossa

Vaja on katettu vuonna 1969

Pihamaakin on kivetty

Tämä vaja onkin yksi omituisimpia löytöjäni näillä reissuillani. En voisi kuvitellakaan että Suomessa jonkun merkkihenkilön tai kenenkään muunkaan mökki laitettaisiin lasiseen suojarakennukseen talteen, jotta se säilyisi jälkipolvillekin. No onhan suurvallalla suurvallan resurssit! 
Kuva vajasta 1930-luvulla

Kivinen muistolaattakin on ilmestynyt seinään

Remontoituna 1960-luvulla

Katos tekeillä 1969

Jemeljanov siis tarjosi vallankumousjohtajalle turvapaikan hänen pakoreissullaan. Tämä vajan ullakkotila ei kuitenkaan soveltunut piilopaikaksi moneksi päiväksi, joten Jemeljanov joutui siirtämään Leninin ja Zinovjevin uuteen paikkaan, mutta hänen vajansa toimi edelleen jatkossa paikkana, mistä Leninille toimitettiin tietoa Pietarin tapahtumista ja mikä tärkeintä - postia. Siitä en osaa sanoa, että soudettiinko täältä jopa Stalin katsomaan Leniniä hänen seuraavassa piilopaikassaan. Siitä lisää ensi kerralla....
 
Laatta kertoo seuraavaa: "Täällä vajan ullakolla vastavallankumouksellisen hallituksen vainoa piileskellen 10-23 heinäkuuta 1917 joitakin päiviä asui ja työskenteli Vladimir Iljits Lenin"

Venäläiseen tapaan paikka on nykyisin museona, olikohan sen nimi Sarai tai jotain sinnepäin! Ostimme tietenkin Williladyn kanssa pääsyliput tuplahintaan, mikä tuntuu olevan maan tapa Venäjällä. Samaan ilmiöön olemme törmänneet muuallakin, mutta joskus se vaan alkaa tuntumaan ärsyttävältä. Toki halpojahan nuo liput ovat vaikka tuplahinnan maksaisikin. Niinpä ostimme sitten piletit myös lasikoppiin tuplahintaan, joten astelimme samoilla jalansijoilla Leninin kanssa. Tietenkään sinne yläkertaan ei päässyt....
Lasikaapin seinässä oli kuvia menneiltä ajoilta

Lenin ja Jemeljanov 

Leninin pakoreitti

vajan ullakon pöydän ääressä Lenin kaiketi kirjoitteli

Rintakuvat ovat kärsineet inflaatiosta

Jemeljanovin talo on vajan vieressä

Talon takaa lähtee vesireitti Leninin seuraavaan piilopaikkaan. Täältä Stalinkin kaiketi souti Leniniä tapaamaan

Taloa on laajennettu vai onko nuo vuoden 1917 muutoksia

Lasikopin sisältä löytyi Leninistä kertova taulu

Myös piilottaja on saanut oman taulunsa. Jemeljanov kuoli vuonna 1958

Zinovjev ja Lenin muistoissa

Tässä Leninkin keitteli aamupuuronsa tai ainakin tsajut

Valitettavasti ullakolle ei päässyt

Rekvisiittaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita