maanantai 22. tammikuuta 2018

Raivola / Leninin muistomerkki

Jokunen vuosi takaperin kurvailimme Williladyn kanssa Terijoelta kotiinpäin. Mukavaa tietä eteenpäin ajellessa pisti silmiini kaukana tien päässä näkyvä muistomerkki. Hetken mielijohteesta peruutin auton tienhaaran kohdalle ja zoomasin kameran kohti muistomerkkiä. Tuolloin minulla ei ollut harmaintakaan aavistusta, mistä muistomerkistä oli kysymys, mutta selvisihän tuo vähän myöhemmin. Kyseessä on Lenin Suomessa sarjan kakkososan kohde, joka löytyy Raivolasta entisestä Neuvolan kylästä. Nykyisin paikka tunnetaan nimellä Gorkovskoje.

Lenin oli viettänyt aikaa eri puolilla Suomea vuosina 1905-1907, mutta lopulta hänen oli paettava. Pakoreitti suuntautui Pietarista Helsingin kautta Turkuun ja lopulta Nauvoon, mistä hän lopulta pakeni Ruotsiin ja asettui Sveitsiin vuosikausiksi jatkamaan työtä vallankumouksen eteen. Lopulta maanpakolaisuus päättyi ja hän sai palata Pietariin saksalaisten avustuksella, koska tuolloin Saksa ja Venäjä sotivat keskenään. Kaiketi saksalaiset uskoivat Leninin luovan maahan sekasortoa, mikä hyödyttäisi Saksaa.
Bonts-Brujevitsin huvila oli tässä

Paluu Venäjälle tapahtui junalla ja tietenkin Suomen kautta. Tornion raja-asemalle hän saapui 15.4.1917 ja kuljettuaan junalla halki Suomen hän saapui Pietariin seuraavana päivänä. Työ tulevan vallankumouksen eteen Pietarissa saattoi alkaa. Paluuta varjosti epätietoisuus siitä, kenen rahoilla vallankumousta käytäisiin tekemään. Todennäköisesti saksalaiset antoivat varoja tähän myyräntyöhön, mutta suoria todisteita siitä ei ole säilynyt. Tuskinpa kuitteja kukaan halusikaan säilyttää....

Kiihkeä tahti ja pitkät päivät bolsevikkien vallankaappaukselle verottivat Leninin voimia ja hän päätti lähteä lomalle hyvän ystävänsä huvilalle. Lähtö Pietarista tapahtui tapahtui meidän ajanlaskumme mukaan 12.7.1917, mutta Venäjällä helmikuuhun 1918 asti käytössä olleen ajanlaskun mukaan 29.6.1917. Nämä päivämäärissä olevat 13 vuorokauden heitot vaikeuttavat Leninin matkojen aikatauluissa jatkossakin. 

Matkalleen hän otti mukaan sisarensa Maria Iljinitsna Uljanovan. He ajoivat junalla Mustamäen asemalle, mistä matka jatkui hevoskyydillä Neuvolan kylään runoilija Demjan Bednyin huvilalle. Todellinen määränpää oli kuitenkin Bednyin huvilan naapurissa asuvien Bonts-Brujevitsien huvila. Tuohon aikaan salaaminen ja hämääminen olivat olennainen osa Leninin elämää. Nämä Terijoen ympäristön alueet olivatkin Leninille entuudestaan tuttuja, joten tänne hän saapui usein piiloon tsaarin salaista poliisia.
Vallankumousjohtaja oli täällä 12-17.7.1917

Uuvuttava vallankumoustyö tsaarin vallasta luopumisen jälkeen oli käynyt hänen terveydelleen melkoiseksi rasitukseksi. Niinpä matka Neuvolan kylään ystävien luokse olikin tarkoitettu lepäämistä varten ja irtiotoksi politiikan paineista. Hänen tiedetään lueskelleen, kävelleen ja tehneen uintiretkiä täällä. Täällä hyvien ystävien luona, jotka kuuluivat Leninin luotettuihin henkilöihin jo Sveitsin aikoina, palautti hänen voimiaan. Valitettavasti hänen kannaltaan, matka keskeytyi toivottua aiemmin.

Muutaman päivän lomailtuaan Lenin heräsi aamulla kello 6, kun ikkunaan koputettiin. Koputtaja oli bolsevikkipuolueen lähetti Saveljev, joka kertoi Pietarissa alkaneesta vallankumouksesta. Leninin kerrotaan tokaisseen ensi sanoikseen, että vallankumous alkaa liian aikaisin. Kuitenkin hän lähti välittömästi Pietariin 4.7.1917(nykyinen kalenteri 17.7.1917) ja vallankumousyrityksen kasvaessa isoihin mittasuhteisiin, hän joutui asettumaan bolsevikkeineen kapinan johtoon, koska muuten hän olisi menettänyt joukkojen kannatuksen tulevaisuudessakin.
Täällä DE.Brujevitsin datsalla työskenteli Lenin. Lenin työskenteli täällä 29.6-4.7.1917 (Käännös kiven tekstistä)

Lenin olikin oikeassa ja Venäjän väliaikainen hallitus kukistikin kapinan uusien kaupunkiin siirrettyjen joukkojen ansiosta. Kapina oli ohi heinäkuun 7.päivä tai 20. päivä meikäläisen kalenterin mukaan. Nyt Lenin oli lainsuojaton, josta annettiin pidätysmääräys...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita