perjantai 6. lokakuuta 2017

Viipuri / Vanhan tuomiokirkon kellotorni

Viikon viimeinen työpäivä edessä ja sen jälkeen on edessä tällä kertaa hyvin ansaittu viikonloppu. Koko viikon ajan työpäivät ovat venyneet pitkiksi ja kotona olen vielä naputellut näitä stooreja. Aikaa on kulunut hitosti ja kaikki muut etukäteen suunnittelemani kotityöt ovat jääneet tekemättä. No, joskus asioita vaan tulee, mitkä pakottavat vaihtamaan suunnitelmia. Ikäviäkin asioita kotirintamalta on kuulunut, mutta nekin on selvitetty, vaikka mehut vähissä ovatkin. Ehkä ensi viikko olisi parempi?

Lähiaikana edessä on vielä paljon tehtävää, mutta toki mukaviakin asioita. Luvassa on kulttuuritapahtumia, kuten teatterireissu, matka Helsinkiin kansallisoopperaan sekä kansallismuseoon. Unohtaa ei sovi myöskään viikon päästä sunnuntaina pitämääni esitelmää bloggaamisesta ja Lauritsalasta, minne paikalle saapunee joukko kollegojani sekä Lauritsala-seuran väkeä. Perinteiseen tapaan en ole valmistautunut mitenkään, vaan luotan kykyyni puhua muut pyörryksiin. Jos haluat kuulla minua livenä, niin 15.10 kello 14 siihen tarjoutuu mahdollisuus Lauritsalatalolla. Se on paikallinen nähtävyys, mutta blogi vie meidät nyt Viipuriin....

Viipurissa on muutama nähtävyys, joita ei voi olla huomaamatta kaupungissa käydessä. Tunnetuin lienee Viipurin linna, mutta hyvänä kakkosena seuraa vanhan tuomiokirkon kellotorni. Huonosta kunnosta huolimatta se on uhmannut vuosisatoja Viipurin korkeimmalla kohdalla aikaa ja luonnonvoimia. Sodatkin ovat runnelleet kaupunkia usein, tulipaloja unohtamatta! Silti se vain jaksaa seistä pystyssä vieläkin. Tällä hetkellä kellotorni on huputettu, mutta onko sitä korjattu, onkin toinen tarina. Itse en ainakaan ole kertaakaan nähnyt työmiehiä tornin kimpussa....
Kellotornin alaosa on 1600-luvulta, joidenkin lähteiden mukaan 1490-luvulta!

Kellotorni on rakennettu kallion päälle

Torni rakennettiin 1600-luvulla vanhan tuomiokirkon kellotorniksi, mistä kirkonkellojen kolkatus kuului kauas. Tornin nykyinen ulkomuoto sen sijaan on vuodelta 1795, jolloin kirkkoa korotettiin nykyiseen korkeuteensa kuvernementin arkkitehti Johann Brockmannin piirustusten mukaisesti. Pari vuotta myöhemmin siihen asennettiin vieläkin paikallaan oleva kellotaulu, mutta kellon nykyinen koneisto on vuodelta 1848. Tuolloin kuuluisa Ilmolalainen kelloseppä Könni sai tehtävän valmistaa ja asentaa uusi kellokoneisto kellotorniin.
Nykyisin kellotorni on huputettu, mutta duunarit ovat kadonneet

Valitettavasti kellotornin kunnostus ei taida koskaan valmistua korruption ja keskinäisen syyttelyn takia. Toivottavasti Venäjän valtio ottaisi asian hoitaakseen. Rahoitusta luulisi tähän projektiin löytyvän myös Suomesta.

Päivitys 3.6.2019
Nyt on kellotorni korjattu aivan viimeisen päälle ja näytti sairaan upealta tänään, kun kävin paikan päällä. 






2 kommenttia:

  1. "...kellon nykyinen koneisto on vuodelta 1848. Tuolloin kuuluisa Ilmolalainen kelloseppä Könni sai tehtävän valmistaa ja asentaa uusi kellokoneisto kellotorniin."

    Ilmola ei ole suomea, vaan Ilmajoen ruotsinkielinen nimi. Kellokoneisto valmistettiin ilmajokelaiseen Könnin mestareihin kuuluneen Juho Jaakonpoika Könnin (1798-1865) johdolla 1848.

    VastaaPoista
  2. Könnit signeerasivat kellonsa Könni (tai Königsberg) ja Ilmola. Ei koskaan Ilmajoki.
    Kelloa ei ole tehnyt Juho Jaakonpoika Ala-Könni, vaan Juho Juhonpoika Yli-Könni (1814-1861).

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita