perjantai 26. toukokuuta 2017

Käkisalmi / Kaikkien pyhien kirkko

Ortodoksisuus oli valtauskontona Karjalan kannaksella talvisotaan saakka. Ainakin Käkisalmessa siitä on jäljellä vielä jopa kaksi kirkkoa, joista Neitsyt Marian syntymän kirkko on jo esitelty. Nyt on sitten vuorossa toinen upea vai pitäisikö sanoa komia ortodoksikirkko, mikä kuvastaa hyvin aikojen muuttumista, mutta toisaalta taas uskonnon elpyvän vaikeiden aikojen jälkeen. 
Kaikkien pyhien kirkko

Tänään esittelyvuorossa on vuonna 1894 Käkisalmen hautausmaalle arkkitehti Jac Ahrenbergin suunnittelema kirkko. Se rakennettiin yksityisillä varoilla kauppiaantyttären Eudokia Andrejevin lahjoittamilla varoilla. Ilmeisesti kauppabisnes on ollut tuolloin erittäin kannattavaa? Tämä kirkko pyhitettiin kaikille pyhille ja sen alle on myös haudattu kirkon rakennuttaja omaisineen. Ilmeisesti lakia on tässä tilanteessa tulkittu melko löyhästi, koska kirkkojen lattioiden alle hautaaminen kiellettiin jo 1700-luvun loppupuolella. 
Kenellähän olisi nykyisin rahaa tällaiseen?

Kirkko on rakennettu punatiilestä ja lienee yksi syy, miksi kirkko on vielä pystyssä. Se ei vaurioitunut talvisodassa pommituksista huolimatta ja se kesti myös välirauhan aikaisen käytön, jolloin se toimi neuvostoliittolaisten propagandamateriaalin varastona. Käyttötarkoitus on vaihtunut melkoisesti! Kaiken lisäksi kirkon kellot ja irtaimisto arvokkaita hopeaesineitä lukuunottamatta jäi venäläisten käsiin.
Ovi on kutsuvasti avoinna, mutta emme astuneet sisään kirkonmenojen takia

Jatkosodan alussa kirkko myös selviytyi, vaikka venäläiset perääntyessään sytyttivät Käkisalmen kaupungin palamaan. Lähes koko kaupunki paloi maantasalle, mutta kumpikin ortodoksikirkko säilyi. Pieniä korjauksia siihen tehtiin jatkosodan vuosina ja se palveli alkuperäisessä tehtävässään vuosina 1941-1944. Tuolloin kirkko joutui uudelleen Neuvostoliiton haltuun. Edessä oli pitkä taival jumalattomassa toimintaympäristössä.
Koristeellisuutta löytyy kirkon takaosastakin

Sotien jälkeen kirkkoa käytettiin kaasupullojen varastona, eikä sen ylläpidosta ihmeemmin välitetty. Isoa tuhoa aiheutti myös 1980-luvulla tapahtunut kaasupulloräjähdys, mikä romahdutti kirkon katon alas kertaheitolla. Vaurioita löytyi myös kirkon muista osista ja sen tulevaisuus näytti heikolta. Lopulta perestroika ja muut muutokset johtivat siihen, että kirkko luovutettiin Venäjän ortodoksiselle kirkolle. Alkoi kirkon uuden tulevaisuuden rakentaminen Valamon luostarin alaisuudessa. 
Koristeellisuus kiehtoo minua....

Kirkon korjaamiseen on osallistuneet myös suomalaiset järjestöt ja kieltämättä se on melkoisen upea näky tänä päivänä. Vain kirkon ympärillä sijainnut hautausmaa on kokenut kovia, eikä jäljellä ole enää montaakaan hautakiveä. Ehkä niiden menetys oli hinta, mikä oli maksettava näin upean kirkon säilymisestä?
Hautakiven kappaleita löytyy kirkon pihamaalta

Sinne ne katoavat kenties ikuisiksi ajoiksi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita