lauantai 11. maaliskuuta 2017

Hamina / Miinamiesten muistomerkki

Nykyisin kaikki ovat, tai ainakin pitäisi olla, huolissaan maailman merien muovitilanteesta. Valtavat määrät muovia kertyy vuosittain muovijätettä, mikä viskotaan suoraan meriin tai annetaan tuulen tai virtaavan veden hoitaa kuljetus puolestamme. Ikävintähän siinä on se, että muovi hajoaa pieniksi palasiksi meressä ja päätyy ravintoketjuumme kalojen ja lintujen syödessä mikroskooppisen pieniä muovinpalasia. Kukahan se mahtaa syödä ne kalat.....
Entisen miinakomppanian edessä sijaitseva miinamiesten muistomerkki

Aikoinaan ei tarvinnut olla huolissaan mereen päätyneestä muovista, koska sinne ole etenkin 1940-luvun alkupuolella tiputella isompia romuja, mitkä olivat kaiken lisäksi vielä kohdalle osuessaan suorastaan tappavia. Sotavuosina etenkin Itämereen ja Suomenlahteen pudotettiin miinoja niin suomalaisten, saksalaisten ja neuvostoliittolaisten toimesta. Melkoinen määrä niitä jäikin suomalaisten pois korjattavaksi sotien jälkeen. Moni myös menetti henkensä näissä operaatioissa. 
Muistomerkin laatta

Valtaosa näistä Suomenlahtea miinottaneista suomalaisista miinamiehistä sai oppinsa ja koulutuksensa Haminan RUK:n kasarmialueella. Vuosina 1934 - 1941 täällä toimineessa miinakomppaniassa annettiin laivaston merimiehille miinaoppia. Sama porukka toteutti myöskin vanhan koulun edustalle upean luonnonkivistä ja isosta merimiinasta koostuvan muistomerkin, mikä paljastettiin 16.5.1972 kaikkien nähtäväksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita