torstai 3. joulukuuta 2015

Värtsilä / Sankarihautausmaan muistomerkki

                                           Forssan mieskuoro "Veteraanin iltahuuto"

Itsenäisyyspäivä lähestyy ja Willimiehen postilaatikkoon ei kolahtanut kutsua linnan juhliin, vaikka sitä odottelinkin.... No vakavasti puhuen, en sen varaan laskenut yhtään, vaan kehittelin muuta ohjelmaa. Ehkä ensi vuonna on kutsun aika, kun blogi on esitellyt lisää suomalaista kulttuuria muistomerkkien ja muiden kohteiden avulla vähän lisää? Kaikesta huolimatta Suomen itsenäisyyspäivän läheisyys saa monen ajatukset kääntymään historiaan ja kuinka se onnistuttiin säilyttämään viime sotien aikana? Faktaa on Suomen itsenäisyys ja se, että moni oli valmis uhraamaan henkensä kodin, uskonnon ja isänmaan puolesta.
Värtsilän sankarihautausmaa

Tällainen paikka löytyy myös rajan takaa Värtsilän kirkonmäeltä, missä on valkoisella lauta-aidalla ympäröity alue, missä lepäävät vapaus-, talvi- ja jatkosodan kaatuneet sankarivainajat, vaikka ainoastaan viime sotien sankarivainajat mainitaan muistomerkissä. Ehkä syynä vapaussodan kaatuneiden unohtamiseen on se, että heidän muistokivensä löytyy nykyisen Suomen puolelta Värtsilän Kirkkopuistosta. Sekin tuotiin rajan takaa evakkoon lähdön hetkellä.

Värtsilän alueen jakautumisesta kertoo myöskin se, että vaikka sankarihautojen muistomerkki pystytettiin kirkkopihaan vuonna 1992, niin kaatuneiden nimilaatat ovat Suomen puolella uuden kirkon eteisessä.
Värtsilän sankarivainajien muistomerkki

Komean sankarihautausmaan multiin on haudattu 196 kaatunutta sankaria, joille on siis pystytetty oma muistomerkki. Sen sijaan muut alueen vainajat haudattiin aikoinaan joko taajaman lähellä sijaitsevaan Vanhaan hautausmaahan tai entisen lentokentän kupeesta löytyvään Uuteen hautausmaahan. Kenties blogimme assistentti Ilkka vierailee myös kyseisillä paikoilla joskus omien retkiensä aikana...
Kahdella kielellä sama asia

Hyvää itsenäisyyspäivän odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita