lauantai 24. lokakuuta 2015

Miehikkälä / Leijonakivet

                                           Ile Kallio big rock band "Hard to handle"

Miehikkälästä länteen päin kurvaillessa saavutaan Salpalinjalle, mihin on nykyisin perustettu museoalue. Ennen sitä tienposkesta löytyy pari panssariestekiveä, mitkä on muotoiltu erikoisesti. Niihin on kaiverrettu Suomen leijonavaakunat ja vuosiluku 1940. Nämä seikat kiinnittivät huomioni ja löytyihän noihin selityskin. Itse asiassa niiden taakse kätkeytyy osa alueen historiaa, mikä tietenkin kulminoituu Salpalinjan rakennusvaiheeseen.
Leijonakivet tien molemmin puolin

Aluetta aloitettiin linnoittamaan vihollisen hyökkäyksen varalle vuonna 1940 ja alueella toimineen työryhmä 211 päällikkö Arvo Rissanen sai mahtiajatuksen leijonakivien toteuttamisesta. Melkoinen härdellihän siitä tietenkin syntyi, koska kyseessä oli Rissasen esimiesten mielestä täysin jonninjoutavaa touhua. Silti produktio toteutettiin Mikkeliläisen Kalliotuote Oy:n työmiehen toimesta. Tekijän nimi on kaiketi hukkunut historian hämärään.... Valmistuttuaan kivet saivat jäädä paikoilleen ja ainoastaan kerran niitä on jouduttu siirtämään tienlevennyksen takia. Muuten paikka on alkuperäinen.
Lähikuvasta paljastuu taitavan tekijän kädenjälki

Ilmeisesti kuitenkin hanke koettiin joukkojen moraalin vahvistamisen kannalta tärkeäksi ja nykyisinkin ne kertovat tiellä kulkijoille, että olet saapunut Salpalinjalle. Sotatilanteessa leijonavaakunien näkeminen olisi koitunut vierailijoille kuolemaksi.

Nyt leijonakivet ovat muodostuneet Miehikkälän tavaramerkiksi ja samalla ne toimivat alueella toimineiden linnoitustöiden työryhmien muistomerkkinä, kuten koko Salpalinjankin yhteisenä tunnusmerkkinä.

PS. Muistutuksena kaikille lukijoillemme, että blogin pääsivulla julkistimme vähän aikaa takaperin kilpailun kaikille lukijoille. Olemme saaneet tähän mennessä jo jonkun verran vastauksia kilpailuumme, mutta vielä kerkeät mukaan! Käy lukaisemassa ohjeet ja kenties juuri SINÄ voitat kilpailun ja pääset reissuun mukaan.... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita