keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Johannes / Pentin sukupolvet

Aikainen aamu taas. On se kumma kun ei saa nukuttua, vaikka mielen pitäisi olla melkoisen huojentunut. Isoja päätöksiä on tullut tehtyä työrintamalla ja taas kerran vanha trukkikuski aikoo muuttaa elämänsä suuntaa uusille urille. Tosin vielä vajaan vuoden jatkan nykyisessä duunissani yläkoulun apulaisrehtorina, mutta sitten alkavat uudet kuviot. Se on vielä vähän pohdinnassa, että ryhdynkö elämysyrittäjäksi, sähköisen materiaalin sisällöntuottajaksi vai historianopettajaksi. Tulevaisuus voi olla myös osaltaan noiden yhdistelmä koulutusalalta. Jännä nähdä, miten asiat etenevät, mutta aina pitää olla valmis uudistumaan eikä pysytellä kehityksen jarruna, kuten valitettavan monet tekevät. Minulle sen sijaan sopii, että lähdetään uusien tuulien vietäväksi...
Vanhan pappilan navetan seinässä oleva Pentin suvun muistolaatta
Joskus on kuitenkin hyvä muistella kaiken muutoksen keskellä vanhoja hyviä aikoja ja etenkin omia juuriaan. Tällaiseen paikkaan törmäsimme Williladyn kanssa Sovetskyssa eli entisessä Johanneksessa. Siellä ydinkeskustassa sijaitsevan ravintolan, joka lienee entinen navetta, päätyseinään oli kiinnitettynä Pentin suvun muistolaatta, missä kerrottiin suvun jäsenten historiasta. Aivan loistava idea!

Pentin sukupolvista kertova laatta entisen pappilan navetan seinässä
Talvisodan jälkeen Johanneksen alue joutui venäläisten haltuun, kunnes seuraavana vuonna tilanne taas muuttui suomalaisten palattua alueelle jatkosodan alkuvaiheessa. Kyseessä oli melkoinen kokemus, koska kirkkoa myöten valtaosa alueen rakennuksista oli tuhoutunut. Alueen voimatekijän eli pappilan päärakennus oli tuhoutunut täysin sekä pappilan navetastakin puolet oli tuhoutunut sodassa. Kyseisiä rakennuksia, kuten kirkkoakaan ei keritty jatkosodan vuosina korjata, mutta pieni rukoushuone alueelle tehtiin kuitenkin sotavuosina. Sodan jälkeen entisen pappilan navettarakennuksen ulkoasua on kuitenkin eri tavoin korjailtu, vaikka monia muutoksia navettarakennus onkin kokenut vuosien varrella. Nyt siinä on kauppaliike ja ravintola.

Kunnioituksesta johannekselaiset juuret omaavia sukuja kohtaan on entisen pappilan navetan seinään kesällä 2014 kiinnitetty muistolaatta, mikä korostaa Vaahtolan Pentinmäkeä vuosisatoja asuttaneen Pentin suvun menneitä sukupolvia. Koska Venäjällä tällaisia laattoja ei saa kiinnittää ihan minne sattuu, niin lupa pyydettiin Sovetskin kaupunginjohtajalta Andrei Nekrasovilta.

Hanketta ei myöskään vastustanut rakennusta nykyisin hallinnoiva yrittäjä Viktor Zerun, joten siellä se laatta nyt on entisen pappilan seinässä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita