sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Savitaipale / Savitaipaleen taisteluiden muistomerkki*


                        Irwinin tavoin Kustaa III yritti toteuttaa unelman "Karjala takaisin"

Savitaipaleen Kaijanlahdentien varressa on korkea kivipaasi, mikä houkuttelee joka kesä useita kulkijoita perehtymään tähän muistomerkkiin. Itse muistan nähneeni sen ensi kertaa, kun kummityttö asusteli Savitaipaleella aivan muistomerkin läheisyydessä. Monesti sitä tuli käytyä tuijottelemassa lompsiessa Savikukkoon (R.I.P ) iltaa viettämään. Korutontahan tuo on kertomaa, mitä muistomerkki tietona jälkipolville välittää...
Savitaipaleen taisteluiden muistomerkki
Paikkana tämä muistomerkki on yksi vaikuttavimmista paikoista, missä olen tämän blogin aikana liikkunut. Kyseinen muistomerkki on näet pystytetty kolmivuotisessa 1788-1790 sodassa kaatuneitten ruotsalais- ja suomalaissotilaiden haudalle. Tänne on nimittäin vuonna 1790 haudattu lähes 400 kaatunutta sotilasta. Kyseiset tappiot tulivat vielä yhtenä ainoana päivänä, kun kenraali Kustaa Mauri Armfeltin joukot saivat kuonoon venäläisiltä.
Muistolaatta

Ehkä juuri siksi on muistolaattaan kirjoitettu sanat:
"Satoja täss`sankareita
nurmen alla nukkuu"

Muistomerkin takaa löytyvä laatta kertoo Savitaipaleen taisteluun osallistuneet joukko-osastot ja tappiot

Joku saattaa ihmetellä, että miksi en kirjoita itse taistelusta mitään. Tähän on loogisena syynä se, että Savitaipaleelta löytyy uudempikin samaan aihepiiriin liittyvä muistomerkki, minkä yhteydessä selvitellään taisteluiden kulkua. 

PS. Jos joku tietäisi tämän muistomerkin pystytysvuoden ja tekijän, niin kerrothan meille?

Päivitys 10.11.2018
Muistomerkki on paljastettu vuonna 1950

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita