perjantai 27. joulukuuta 2013

Luumäki / Luumäen kirkko

Rolling Stonesin pojat tietävät, että Luumäen kirkossa tehdyt vihkimiset kestävät "Love is strong"

Luumäen nykyinen kirkko on järjestyksessä seurakunnan kolmas kirkko. Sen edeltäjien kohtalona oli vahingoittua venäläisten hyökätessä Suomeen pariin otteeseen 1700-luvun aikana. luumäen ensimmäisen kirkon paikka ja rakentamisvuosi ovat kadonneet historian hämärään, mutta 1640-luvulla laaditussa kartassa kirkko jo näkyy. Kaiketi rakentaminen onkin tapahtunut kyseisen vuosikymmenen aikana.
Luumäen kirkko

Ensimmäinen kirkko kävi ahtaaksi ja luumäkeläiset saivat luvan rakentaa uuden kirkon v.1696. Tietoa siitä, että rakennettiinko kirkko vai ei, on kadonnut. Jos kyseinen kirkko rakennettiin, niin silloin nykyinen kirkko olisi jo neljäs Luumäen kirkko. Rakennettiin kirkko tai ei, niin se tiedetään, että Isovihan jälkeen kirkko oli huonossa kunnossa ja sen kellot venäläiset olivat ryöstäneet matkaansa. Lupa uuden kirkon rakentamiseen heltisi Tukholmasta ja kolehtien keruun jälkeen vuosina 1729-1731 rakennettiin Luumäelle uusi kirkko. Oliko se toinen vai kolmas, on edelleen mysteeri.

Luumäen vuonna 1731 valmistuneesta tiedetään sen verran, että se oli ristikirkko ja mitoiltaan 20 metriä pitkä ja saman verran leveäkin. Sen paikasta ei olla vieläkään täysin varmoja, mutta lähellä nykyistä kirkkoa joka tapauksessa. Kirkon yhteyteen on kuulunut myös kellotapuli, mistä on ensimmäinen maininta vuodelta 1740. Tämäkin kirkko kävi ajan myötä pieneksi seurakunnalle, mutta muutoksia ei halusta huolimatta saatu aikaan vähien varojen sekä kirkon paikasta riitelyn takia. Muutoksen piti tulla luonnonvoimien kautta.
Kirkonmäellä riitti vilskettä elokuussa 2013

18.7.1839 kirkko paloi ukkosen aiheuttaman salamaniskun seurauksena ja kirkko tapuleineen paloi tunnissa maan tasalle. Nopeasti paikalliset rakensivat väliaikaisen herranhuoneen kirkonmenoja varten ja Pietarista haettiin jopa kaksi kirkonkelloa rikkoutuneiden tilalle. kovin kummoisesta rakennuksesta tuskin lienee ollut kyse, koska eräänä palmusunnuntaina lumi pyrytti sisään ja kasteli papin paperit lukukelvottomiksi. Oli siis aika ratkaista riidat ja ryhtyä toimeen uuden kirkon saamiseksi palaneen tilalle.

Kirkon urakoijaksi valittiin rakennusmestari Nicander, joka toteutti Engelin apulaisen arkkitehti A.F.Granstedtin laatimia piirustuksia. Kirkon kustannukseksi tuli 7100 ruplaa, mikä oli katettava lainarahalla. Kirkko vihittiin käyttöön 24.9.1845 ja vaikka siinä oli vielä vuosiksi viimeistelemistä, päätettiin väliailkainen kirkko purkaa samantien loppukesästä 1845.
Simo Venäläisen urakoima kellotapuli vuodelta 1876

Tämänkin jälkeen Luumäen kirkonmäki on kokenut useita muutoksia, joista merkittävin lienee uuden kellotapulin rakentaminen v.1876, kirkon ympäröiminen kiviaidalla v. 1900 sekä paanukaton vaihtaminen peltikattoon 1886. Nyt se on kuitenkin säännöllisessä käytössä, eikä luumäkeläisten tarvi pohtia kirkon paikkaa, vaan se saa kököttää nykyisellään vielä pitkään. 

1 kommentti:

  1. Erään tarinan mukaan Luumäki on nimeltään Luumäki, koska kirkko ja sen yhteydessä oleva hautausmaa ovat mäen päällä.

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita