torstai 21. helmikuuta 2013

Lappeenranta / Rauha

                              Dave Lindholm "Knockin` on heavens door"

Edellisessä kirjoituksessa lupasin, että seuraavaksi esitellään Rauhan alue. Tuumasta toimeen, mutta nyt on sanottava, että virheitä saattaa tulla paljonkin. Alue ei ole minulle erityisemmin tuttu ja alueella on tehty hemmetinmoinen määrä erilaisia muutoksia. Rakennuksia on purettu ja uusia tehty, joten saattaapi mennä tönöt hivenen vika järjestykseen. Toivottavasti ei kuitenkaan pahemmin…
Rauhan vanhinta rakennuskantaa. Ikkunoissa edelleen kalterit mielisairaala-ajoista muistuttamassa

Alueen historia on kuitenkin mielenkiintoinen. Maanviljelysalue muuttui hotelliksi, sen jälkeen mielisairaalaksi, sotavuosina sotilassairaalaksi ja lopulta viime vuosina alue palasi jälleen hotelli- ja kylpylä alueeksi. Ei kait siinä auta, kuin yrittää jotain saada aikaan…
Lisää vanhaa rakennuskantaa, joka on nykyisin osa kylpyläkompleksia

Alueen historia alkaa Gustaf Alm nimisestä miehestä, joka luopui johtamansa Imatra hotellin päällikön tehtävästä erimielisyyksien takia vuonna 1892. Samana vuonna hän osti itselleen huvilan  Tiuruniemestä. Välittömästi tämän jälkeen hän osti alueen omistaneelta Jakosen suvulta maita yhteensä 200 hehtaaria ja päätti rakentaa alueelle hotellin. Alue rakennettiin valmiiksi parissa vuodessa ja toiminta alkoi v. 1894.  Täysihoitolan nimeksi tuli, Rauha Pensionat för Turister. 

Tanskalainen kirjailija Georg Brandes asui Rauhassa 1895 ja kertoi hotellissa olevan 45 siistiä huonetta 40 markan hintaan viikolta. Pian täysihoitolasta tuli venäläisten suosima paikka ja yksi kuuluisimmista venäläisistä lienee vallankumouksen arkkitehti ja vallankumouksellinen Lev Trotski, joka oli täällä vuonna 1905. Vieraina oli muitakin kuuluisuuksia ja diplomaatteja, kuuluisaa venäläistä kirjailijaa Maxim Gorkia unohtamatta. 

Alueen puisto oli valtava ja näköalat mitä hienoimmat ilmastoa myöten, joten alueen menestyminen ei ollut ihme. Runsaat harrastusmahdollisuudet ja säännöllinen laivayhteys Lappeenrantaan ja Punkaharjulle lisäsivät mielenkiintoa. Lisäksi posti kulki alueelle päivittäin, joten varakkaiden liikemiesten oli helppo toimia alueelta käsin. Almin aika oli Rauhan täysihoitolalle hyvää aikaa, mutta kaikki päättyy aikanaan. Gustafin vaimo kuoli 1905 ja tämän jälkeen täysihoitolan pito ei luonnistunut. Äkkiä se olikin taloudellisissa vaikeuksissa ja teki syksyllä 1906 konkurssin. Vieläkin huonompaa oli tulossa, koska Suomen matkailuelinkeinon uranuurtaja Gustaf Alm kuoli seuraavana vuonna. Täysihoitola oli nyt vailla perustajiaan.

Konkurssin jälkeen Rauha siirtyi Petter Häkkisen omistukseen vuoden 1907 alkupuolella. Hän saapui Rauhaan Viipurista, mutta hänen ajanjaksonsa muodostui lyhyeksi. Maaliskuussa Rauhasta tehtiin osakeyhtiö, jonka toiminta muuttui sanatorioksi, missä tarjottiin terveyspalveluita. Bisnes ei toiminut ja konkurssi oli taas edessä 1911 loppupuolella. Lopulta rauhan osti venäläinen tohtori Gabrilovitsch veljensä kanssa. Kokemusta sanatorioista heillä oli kosolti, tosin se oli hankittu Mustanmeren rannoilta.
Tämä osa oli sotilassairaalana viime sotien aikaan

Syttynyt maailmansotakaan ei saanut rikkaiden venäläisten tulvaa pysähtymään, vaan kiskurihinnoittelusta huolimatta väkeä riitti. Uusi suuri kivirakennuskin saatiin valmiiksi, minkä jälkeen Rauha pystyi majoittamaan 250 vierasta samanaikaisesti. Vieraslista täyttyikin kreiveistä, prinsseistä ja ruhtinaista, sekä muista nokkamiehistä ympäri Eurooppaa. Sotavuodet olivatkin Rauhalle hyvää aikaa, vaikka muualla hotellikapasiteetti oli vajaakäytössä. Sotavuodet osoittautuivat kuitenkin täysihoitola kylpylälle viimeiseksi huippuajaksi, koska sulkeutunut raja esti varakkaiden venäläisten tulvimisen alueelle. Sisällissodan aikana se toimi valkoisten sotasairaalana, mutta sodan jälkeen toiminta hiipui ja lopulta vuoden 1923 tulipalo tuhosi alueen rakennuskannan yhtä lukuun ottamatta.
Muistolaatta Rauhan sotilasmenneisyydestä

Tästä alkaa Rauhan toinen vaihe, joka poikkesi edellisestä ajasta huomattavasti. Alueesta muodostettiin v.1923 mielisairaala. Alueesta muodostui maamme suurin mielisairaala-alue ja se kukoisti aina 1990-luvulle asti, jolloin siitä muodostettiin Tiuruniemen tavoin pakolaisten vastaanottokeskus. Kosovolaiset pakolaiset olivat ensimmäiset alueelle saapuneet ja heidän joukossaan myös maamme jalkapallomaajoukkueessa pelanneet Kuqin veljekset. Heidän jälkeensä alue tyhjeni ja alue odotti uutta nousua tuhkasta maailmanmaineeseen. Semmoinen oli tulossa tälle sotavuosina joukoittain suomalaisia sotilaita hoitaneelle Rauhan sairaala-alueelle. Tosin paljon vanhaa ja arvokasta rakennuskantaa piti tuhota, että uusi nousu alkoi. Siitä lisää seuraavassa tarinassa.
Hieno yksityiskohta erään funkkisrakennuksen seinässä. Näitä saisi olla lisää...
Lisää kuvia Rauhan alueesta löydät täältä. Laitan tähän loppuun myös erään Urban Explorerin kuvaamaa materiaalia lakkautetusta Rauhan mielisairaalasta. Kolme pätkää historian havinaa, joihin ainakin minun mielestäni kannattaa tutustua!

                                  Rauha 1

                                             Rauha 2

                                             Rauha 3


2 kommenttia:

  1. Olipas mukava eksyä tähän blogiin (Facebookin kautta). Olen viettänyt ainakin pari tuntia lueskellen kaikkein mielenkiintoisimmilta tuntuvia postauksia. Mukavaa ajanvietettä sairaslomalaiselle.
    Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, mutta yleensä se on niin kuivaa ja tylsää, etten jaksa pitkään innostua. Nämä jutut on kirjoitettu mielenkiintoisesti ja innostavasti. Kiitos päivän piristyksestä (tai oikeastaan koko viikon :) ).

    VastaaPoista
  2. Heippa Sirutuuli

    Mukavaa, että olet löytänyt blogimme juttuja lukemaan. Onhan se mukavaa, jos saat tarinoidemme avulla sairasajan kulumaan rattoisammin. Tervetuloa toistekin. Mukavaa, että omalaatuinen tyylimme uppoaa edes yhteen lukijaan, kun viime maanantain kirjoituksessa oli vähän toisenlaiset fiilikset erään Historian tohtorin takia...Kommentoihan toistekin

    VastaaPoista

Kommenttisi ovat aina tervetulleita