lauantai 2. kesäkuuta 2012

Lappeenranta / Linnoituksen vallit

Oh yeah…kesäloma alkaa tänään ja nyt on tiedossa akkujen latausta, tiukkaa treenaamista elokuuta varten ja löhöilyä. Eiköhän tässä silti viikon voi ottaa vähän rennommin? Oikeastaan rentouttava loma kannattaa aloittaa Suomenlahdelta, että saan vähän etäisyyttä Lappeenrannan historiallisiin kohteisiin. Onhan sitä kaunista katseltavaa kai muuallakin? Willimies lähtee nyt  muutamaksi päiväksi tutustumaan Haapasaaren nähtävyyksiin itäisellä Suomenlahdella. Kiitokset kutsusta Sipoon/Kotkan seudun palkattomalle agentille Valtterille. Kohta nähdään Kotkan satamassa, loikataan veneeseen ja hurautetaan mökille. Toivottavasti kestämme Suomen aluevesillä, ettei käy kuten viime suvena! Oli näet melko lähellä hinausmatka Pietarin laivasatamaan Venäjän viranomaisten toimesta.

Tämä tietää blogin historian ensimmäistä taukoa, mutta palattuani homma jatkuu. Tästä kirjoittelusta on kuitenkin tullut osa jokapäiväistä elämääni. Onhan tuo välillä ollut haastavaakin, mutta toisaalta myös palkitsevaa. Hemmetin hyviä kommentteja sekä yhteydenottoja on tullut ja vihjeitäkin tulevista kohteista. Nykyisellä vauhdilla(stoori/päivä) juttuja riittänee pitkälle talveen asti ja eiköhän noita siunaannu jostain lisääkin.
Lisäksi muutama yhteydenotto tullee johtamaan käynteihin paikoissa, joihin Willimiehellä ei olisi muuten pääsyä. Erityiset kiitokset teille! Mutta nyt asiaan! Tässä kohtaa voit laittaa Willimiehen päivän tunnussävelen soimaan ja lukaista jutun loppuun.
                                           Laita kesälomabiisi soimaan ja lue juttu loppuun



Koska tänään koulut päättyvät ja kesälaitumille kirmaavat koululaiset kerääntyvät juhlimaan sekä sotkemaan Lappeenrannan linnoituksen alueen valleille, niin esitellään sitten nämä linnoitukseen kuuluvat vallit. Toisaalta paikallaan on myös varoituksen sana Willimiehen nuoruudesta. Ne vallit ovat korkeat ja sieltä alas kieriminen tuskallista. Itse en ole kyseistä kansanhupia kokeillut, mutta olen nähnyt ikävät seuraukset. Käyttäytykää siis kunnolla ja muistakaa myös, että kyseessä on Lappeenrannan nähtävyys numero yksi! Älkää siis särkekö ja sotkeko paikkoja.

Linnoituksen vallit rantatieltä kuvattuna

Nykyinen Lappeenrannan linnoituksen alue on ollut kauppapaikka jo kauan sitten. Vuonna 1542 alisti Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa alueella pidetyt jokavuotiset markkinat Viipurin kauppiaiden alaisiksi. Aluksi linnoitusniemellä oli asukkaita vain vähän, mutta pikkuhiljaa viipurilaisten kauppiaiden varastoalueet toivat lisää vakituista asutustakin. Aluksi tämä paikka oli tervakaupan keskipiste ja linnoituksen länsipuolella oleville alueille tuotiin vuosittain tervatynnyri poikineen. Arvion mukaan jopa 15000 tynnyriä vuosittain olisi kulkenut Lappeenrannan kautta. Oulu markkinoi itseään tervakaupunkina, mutta täällä toiminta oli vielä suurempaa. Tästä terva-ajasta on vielä jäljellä nimi Pikisaari, joka toimi varastoalueena. Talvella tynnyrit kuljetettiin rekipelillä Viipuriin.


 Kaupunkioikeudet Lappeenranta sai v. 1649 ja seuraava muutos tapahtui v. 1721, jolloin Ruotsin suurvalta-asema alkoi murtua. Uudenkaupungin rauhassa uusi rajalinja tuli reilun parinkymmenen kilometrin päähän Lappeenrannasta. Lappeenrannasta tuli siis rajakaupunki. Tämän johdosta ruotsalaiset aloittivat alueella linnoitustyöt. Ensin rakennettiin vallitukset Kaupunginlahdesta Pallonlahteen ja liikenne keskitettiin tapahtuvaksi pääportin kautta. Pääportin edessä oli vallihauta, jonka pystyi ylittämään vain laskettavan sillan kautta.

Linnoituksen vallit

Ruotsalaisesta rakennus- ja sotilastaidosta kertoo paljon se, että ainoa linnoituksesta käyty taistelu päättyi ruotsalaisten joukkojen nöyryyttävään tappioon. Tämä ns. Lappeenrannan taistelu käytiin  23.8.1741. Täältä voit muuten käydä kurkkaamassa taistelun näytellyn version, mikä on kuvattu alkuperäisillä paikoilla. Lopuksi venäläiset valloittivat kaupungin ja polttivat sen maan tasalle. Eloonjääneitä asukkaita vietiin sotavankeuteen Venäjälle ja kaupungin elämä päättyi hetkeksi.  Turussa v. 1743 tehdyssä rauhanteossa Lappeenranta muuttui ruotsalaisesta kaupungista venäläiseksi aina vuoteen 1917 asti. Kaikki linnoituksen nykyiset vanhat rakennukset ovatkin tältä ajalta. Totta kai, koska kaupunkihan poltettiin maan tasalle.


Nyt on sitten aika vaihtaa farkut verkkarihousuihin ja lähteä Haapasaareen. Mukavaa kesän alkua lukijoille.


-Willimies-


   



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita