perjantai 19. toukokuuta 2017

Käkisalmi / Vapaussodan sankaripatsas*

Melkoista menoa on ollut tällä viikolla työrintamalla. Oppilaat ovat päässeet tutustumaan Lappeenrannan linnoitukseen ja kolme kertaa olen vienyt oppilasryhmän etsimään aarteita maan alta metallinilmaisimia apuna käyttäen. Se onkin ollut tämän viikon parasta antia, kun olen nähnyt sen suunnattoman innostuksen. Saattaa lähiviikkoina kauppa käydä metallinpaljastinkaupoissa... Itsekin olen asiasta aika innoissani ja aionkin kesäaikana tutkia maatilamme pellot, josko minäkin löytäisin raha-aarteen, kuten Sulkavasta löydettiin tällä viikolla! Olisihan se saakelin upeaa! Vaan takaisin maan pinnalle ja Käkisalmen vanhalle hautuumaalle.
Kuvan omistaa Museovirasto - Musketti : MLA-viite
Ilmari, Wirkkala. Arkkitehti Ilmari Virkkalan Suunnittelema Käkisalmen Vuoden 1918 Sankaripatsas.
Yläpuolella on laillinen kuva, minkä kopioin Finna.fi sivustolta. Toivottavasti viite meni oikein ja museoihmiset voivat olla tyytyväisiä. Minä ainakin olen, koska nyt voin käyttää melkoista määrää vanhoja valokuvia täällä blogissani. Itse asiassa mistään muualta en niitä kaiketi löytäisikään... Kuvan kohteena on arkkitehti Ilmari Wirkkalan suunnittelema ja toteuttama vapaussodan 1918 sankaripatsas Käkisalmen vanhalta luterilaiselta hautausmaalta. Paljastushetkellään vuonna 1921 muistomerkki erottui selkeästi ympäristöstään.
Ilmari Wirkkalan sankaripatsas vuodelta 1921. Talvisodan muistolaatta näkyy jalustan alalaidassa

Sankari on menettänyt päänsä

Sammalta on kertynyt jo jonkin verran

Näin ei ole enää tällä hetkellä ja muistomerkki on kokenut kovia aikoja. Sen ympärillä on nykyisin venäläisiä hautoja ja patsaan sankarin pääkin on kadonnut jonnekin aikojen kuluessa. Ainakin SA-kuvista löytyy elokuun lopulta vuonna 1941 otettu kuva, missä pää on vielä paikallaan. Lieneekö syynä paikallinen vandaali vai kenties liki sadan vuoden ikä, minkä seurauksena pää on kadonnut sankarin harteilta? Löysin myös tiedon, että muistomerkki olisi löytynyt kaadettuna nykyiseltä paikaltaan 1980- ja 1990-lukujen taitteessa. Ilmeisesti se pystytettiin uudelleen Käkisäätiön toimesta?
Teksti alkaa olla vaikeasti luettavissa



Tästä ehkä saa vähän tolkkua

Tällä hetkellä patsaan kaiverruksetkin ovat melkoisesti haalistuneet ja niistä oli melkoisen hankala saada selvää edes paikan päällä. Vanhasta kuvasta nekin selvinnevät paremmin... Muistomerkkiin on vielä vuonna 1998 lisätty Kauko Kokon talvisodan sankarivainajien muistolaatta, mutta sen näköjään unohdin kuvata. Pienihän se olikin jalustan alalaidassa....pahoittelut siitä kuitenkin.

Päivitys 25.8.2017
Patsas paljastettiin suuren juhlayleisön läsnäollessa juhannuksena 1921 Suojeluskunnan kesäjuhlan yhteydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita