perjantai 17. helmikuuta 2017

Sortavala / Kadonnut muistomerkki?

Takana on taas työntäyteinen viikko, missä ei ollut liikaa aikaa koikkelehtia kotosalla. Oli kaikenlaista palaveria, työpäivät tottakai ja pari SaiPan peliä vielä kaiken lisäksi. Kyllä, olen niin hullu, etten osaa pysytellä poissa Kisapuistosta, vaan pakkohan sinne on itsensä hilata kokemaan pettymyksiä vaikka eilen voitettiinkin. Muutama vuosi takaperin uumoilin, että SaiPan mitalin kunniaksi pystytettäisiin patsas Kisapuiston edustalle, mutta mitali jäi ottamatta ja tänä vuonna ei olla edes lähellä, vaan olemme sarjassa viimeisinä. Peliesitysten perusteella se on kyllä meille aivan oikea paikka, ei sitä käy kiistäminen!
Tuntemattoman patsaan jalusta

Sen sijaan ilmeisesti Sortavalassa raatihuoneen edustalla on joskus ollut joku muistomerkki tai patsas. En keksi mitään syytä, miksi paikalla olisi kivistä muurattu jalusta, mistä yläosa on kadonnut? Kivityöstä veikkaan, että kyseessä on ollut joku suomalaisten ennen sotia pystyttämä patsas, mutta en osaa varmaksi sanoa... en toki pidä mahdottomana että se olisi venäläisten tekosia! Olisiko jollain paremmin Sortavalan historiaa tuntevalla antaa meille tietoa tästä kohteesta? Me emme ainakaan onnistuneet löytämään mitään tietoa tästä....
Sydämestä päätellen kohde on nykyisin rakkaudelle pyhitetty alttari


Päivitys 10.10.2021
Vieläkään ei ole täysin selvinnyt, että mikä on alkuperäinen muistomerkki tämän jalustan päällä. Nyt kuitenkin on selvinnyt, että mitä tässä kohtaa oli neuvostoaikana. Itse, kuten netistä kopioidussa tekstissäkin epäillään jalustan olevan suomalaisten ajalta. Silti mistään vanhastakaan kartasta tai kuvasta en ole bongannut, että tämä kohde olisi ollut olemassa jo suomalaisten aikaan. 

Nyt kuitenkin Sortavalassa tapahtuu ja jalustan ympäristö on kivetty ja jonkin näköinen muistomerkkikin on paikalle tulossa. Ilmeisesti jonkinlainen kilpailu ratkaisee, mikä tälle paikalle tulee jatkossa.
                                                      Tällaiselta paikka näytti 14.9.2021

Kilpailusta ja muistomerkin historiasta neuvostoliiton aikoina, kertoo alle netistä kopioimani ja Googlen loistavalla käännösohjelmalla suomentamani asiakirja.

"Mielenkiintoisen arvoituksen ajatteli tahattomasti Sortavalan kaupunkikunta S.V. Krupin, kutsuen kaupunkilaisia ​​osallistumaan kyselyyn taide-esineen valinnasta asennettavaksi kadun puiston kauan tyhjälle (vähintään 25-vuotiaalle) jalustalle. Lenin (Leninin ja Antikaisen kadun risteys). 
Ehdotuksia oli vähän, mutta ne kaikki olivat varsin banaaleja - monumentista yhdelle suomalaisen kaupungin suosituimmalle rakentajalle, arkkitehti Leanderille (rantakadun varrella oleva puisto on nimeltään Leander) muikku -muistomerkkiin, vapauden risti (kenen?) Ja purjelaiva.
Ehdotuksemme on palauttaa se, mikä oli historiallisesti muinaisina aikoina.

Luonnollisesti heräsi kysymys, mitä siellä oli?
Ei ollut vastausta, paitsi meidän - siellä oli veistoksellinen koostumus "Nainen lapsen kanssa". 
Luonnonkivestä valmistetun jalustan pettäessä oletimme aluksi, että veistos on alun perin suomalaisten asentama. Neuvostoliiton aikana he eivät ryhtyneet tällaiseen työhön, ja muurauksen lujuus, joka säilyi muistomerkissä, viittaa suomalaiseen perusteellisuuteen ja perusteellisuuteen.

Laatikoistamme löysimme myös alkuperäisen (katso kuva). Se ei näyttänyt kovinkaan suomalaiselta veistokselta, ja lyhyen tutkimuksen jälkeen todettiin, että se oli tyypillinen 50 -luvun lopun - 60 -luvun alun puistokipsiveistos. Kipsi romahti luonnollisesti ajan myötä, ja se yksinkertaisesti purettiin. 
Samanlainen veistos säilytettiin jopa vuonna 2008 Vologdassa, ja se asennettiin myös Zelenodolskin puiston sisäänkäynnille, Tatarin autonomiseen sosialistiseen sosialistiseen tasavaltaan, vuonna 1961. 
Mutta jalusta jäi todennäköisesti suomalaisilta, ja siellä oli jotain veistoksellisesti erilaista se.

Kuitenkin nainen, joka kertoo teini -ikäiselle "Poika, sinne tulevat Moskovan ja Pietarin matkailijat. Kaivaa reikä valtatielle Landokhan eteen - anna heidän olla siellä" tänään Sortavala. Turistit, jotka ovat murtautuneet kaupunkiin, ovat paljon tyytyväisempiä kuvatessaan protesti -muistomerkillä kuin muikulla" 

Neuvostoaikana paikalla oli tämän näköinen kipsinen taideteos



Päivitys 1.4.2023

Sain eilen tiedon blogin palkattomalta assistentilta, että nyt tälle muistomerkin jalustalle puuhataan uutta monumenttia. Sortavalassa on näet laitettu liikkeelle kansalaisaloite, jotta tähän paljastettaisiin suomalaisen punakommunistin Toivo Antikaisen muistomerkki. Toteutuuko hanke vai ei, on vielä epäselvää. Ainakin Antikaisen elämäntarinan voit lukaista vaikkapa täältä ja miettiä itse, onko hankkeella jotain poliittisia piirteitä. Omasta mielestäni tuo kivinen on ihan tyylikäs ilman Antikaista....  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita