lauantai 27. elokuuta 2016

Kotka / Sapokan puisto ja kivikotkat

                                               Eagles "Hotel California"

Reissuilla on tullut nähtyä erilaisia puistoja, joista jotkut erottuvat kauneudellaan toisista. Tietenkin kyseessä on taas arvottaminen, mikä puisto on kaunein, mutta kyllä blogin kohdealueen puistoista Kotkan puistot erottuvat selkeästi. Ihan kateelliseksi muuttuu, kun vertaa niitä oman kotikaupunkini Lappeenrannan puistoihin ja puistikoihin. Että jossain osataankin tehdä asioita paremmin... Tutustutaanpa tänään yhteen ja ollaan kateellisia kotkalaisille!
Sapokan putous

Sapokka on Kotkan keskustassa Kotkansaaressa sijaitseva puisto. Alue käsittää kolmisen hehtaaria Sapokanlahden aluetta. Sapokka on kaavoitettu jo liki sata vuotta takaperin puistoksi, mutta nykyisen kaltainen upea kokonaisuus siitä syntyi vasta 1990 aloitettujen perusparannustöiden ansiosta. Tuolloin nimittäin päätettiin, että pahoin umpeenkasvaneen ja saastuneen Sapokanlahden alueelle on tehtävä jotain. Suunnitelman laatiminen ja toteuttaminen annettiin tuohon aikaan Kotkan kaupunginpuutarhurina toimineelle Heikki Laaksoselle.
Hemmetin upea putous....mitä nyt vähän vaahtoaa!

Laaksosen suunnitelman mukaan ensiksi ruopattiin Sapokanlahdesta mutaa pois ja aloitettiin kiviputouksen esiinkaivaminen kaivinkoneilla. Lienevät tienneet, että peruskalliohan sieltä tulee vastaan, koska nykyisin putous on todella upeaa katseltavaa. Sen muotoilu ei ole varmasti ollut helppo tehtävä ja betonia onkin kulunut kaiketi melkoisesti. Tosin betoni on päällystetty luonnonkivellä, joten se ei sanottavammin näy mistään. Itse putous on 20 metriä korkea, joten pimeällä ja valaistuna se näyttää ihan hemmetin upealta....varmaankin? Itse näet olen liikkunut alueella ainoastaan valoisaan aikaan!
"Kivikotkat" löytyvät putouskallion huipulta

Mielestäni kuitenkin puistossa on parasta se, että siinä on otettu huomioon luontoarvot. Vesiputous syöksee alas merivettä, mikä laskee Sapokanlahteen ja samalla ylläpitää lahden vedenkiertämistä ja hapettamista, ettei se pääse kasvamaan uudelleen umpeen. Ainoana ekologisesti ajateltuna haittapuolena on se, että merivesi pitää pumpata kallion päälle sähköllä, mutta joskus esteettiset arvot ovat sen arvoisia. Ainakin tässä tapauksessa näin on....
Suomalaiset kivilajit hauskasti esiteltyinä kivikotkina

Lisäksi kukkulan laella on joukko "kivikotkia", mitkä esittelevät Suomen maaperästä löytyviä erilaisia kivilajeja. Nämä kivikotkat tuntuivat olleen huippusuosittuja paikan päällä vieraillessani. Miksikä eiät olisi? Sympaattiset kotkat jatkavat Sapokan teemaa, että kiveä voi muokata ja siitä pystyy rakentamaan vaikka millaisia upeita muotoja ja ratkaisuja. Samaa toteutin eilisehtoona itsekin, kun kärräsin tontille Ahvenlammen pohjasta nostamiani kiviä.
Yksi kivikotka on eksynyt alas
Opaste kivikotkan murikassa

Putouksen alapuolella puisto avautuu Sapokanlahden rannoille, mikä on myös rakennettu ihmisten viihtyvyyttä ajatellen. Rento kävelyretki polkuja pitkin ja eläinpatsaita bongaillen on mukavaa viihdettä ihmisille, jotka haluavat rauhoittua arjen melskeiden keskellä. Olisipa joka kaupungissa vastaavia puistoja, koska ne ovat ja tulevat olemaan tulevaisuudessakin rauhoittumisen paikkoja, joita me ihmiset tarvitsemme. No, ainakin minä tarvitsen....
Haikarakin "pesii" Sapokan rannalla

Hylje köllöttelemässä kivellä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita