maanantai 22. joulukuuta 2014

Lemi / Uhrikivi

                                            Dire straits "The man`s too strong"

Jep, joulu lähestyy ja meidän remontti on kaikkein hektisimmässä vaiheessa. Tänään ei tapahdu mitään, mutta huomenissa pyörähtää tapetointiurakka käyntiin. Jouluksi ei siis toinen makuuhuone valmistu, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Muutenhan tuo olisi kerinnyt jouluksi valmiiksi, mutta kun piti muutama päivä maata petin pohjalla sairaana, niin aikataulu löi pahasti reisille. Vaan näillä mennään...
Lemin Urolantien kuppikivi


Viime kerralla oli esittelyssä Parikkalan viimeinen kohde ja tällä kertaakin vuorossa on viimeinen, mutta tällä kertaa Lemin viimeinen kohde. Yllättäen aihepiiri on sama kuin edellisellä kerralla eli uhrikivien merkeissä jatketaan. Jotenkin sopivasti sattuu tämäkin homma tuon ikääntymisen kanssa eli en todellakaan meinannut muistaa missä päin Lemiä tämä kohde oli!!! Sitä se korkea ikä teettää tepposet aika ajoittain. No, jostain netin uumenista bongasin uudelleen tämänkin kohteen, joten Urolantieltähän tämä löytyy. Päivitellään paikka joskus myöhemmin tarkemmin ajan tasalle, kenties tuon ikuisen riippakiven eli kohdekartan muodossa. Jospa senkin joskus kerkeäisi virittelemään kohdilleen?
Kohteen vierelle pääsee onneksi autolla, niin ei koivet rasitu

Joka tapauksessa muutaman kilometrin päässä Lemin kirkolta tämä kohde löytyi ja oikeastaan aika sopivasti se sijaitsee tien vierellä vanhan kansan pyhän puun pihlajan vieressä, aivan kuin pihlaja haluaisi korostaa uhrikivenkin pyhää luonnetta. Olisi todellakin mukava tietää mitä tämänkin kiven ympärillä on aikoinaan tapahtunut ja mitä lahjoja ja kenelle niitä on aikoinaan uhrattu.
Pihlaja on pudottanut omat uhrilahjansa kiven päälle....osan jopa kuppeihin

Kiven laella olevien kuppien ajoittaminen on todella vaikea tehtävä, mutta todennäköisesti se liittyy Lemin pitäjän muuttumiseen metsästäjien erämaista peltoviljelyn alkuun. Väitetäänhän kivien kuoppiin laitetun aikoinaan jyviä, siemeniä ja kenties jopa maitoa hyvän sadon aikaansamiseksi, ihmisen tervehtymiseksi tai vainajien muistoksi. Kenties näitä aikoinaan käyttöön otettuja kuppikiviä yhdistää kaikki edellämainitut kolme käyttötarkoitusta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita