sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Lemi / Abel Nikusen paja ja uhrikivi*

                                          Freud, Marx Engels & Jung "Takaisin tielle taas"

Melkoinen viikko taas takana ja käänteitä on riittänyt vähän joka suuntaan. Nyt jos koskaan on tuntunut siltä, ettei päivän 24 tuntia meinaa riittää mihinkään. Lienee siis aika laittaa taas kerran elämääni liikkuvat asiat tärkeysjärjestykseen ja aloittaa elämän yksinkertaistaminen. Osaltaan tietynlainen urautuminenkin vaivaa, joten isoa muutosta tässä taas kerran yritetään saada aikaiseksi. Vaan, mitäpä tuota alkaisi tehdä? Hemmetti, aloitan vakavalla mielellä etsimään töitä! Sehän ratkaisee montakin ongelmaa...
Abelin pajan raunioille on pystytetty kyltti

Samanlaisen muutoshalun keskellä eli aikoinaan myös Abel Tuomaanpoika Nikunen Lemin Uiminniemellä Alatalon tilalla, minne hän sai oikeuden perustaa oman sepänpajansa. Oikeuden hänelle myönsi alueen talvikäräjät vuonna 1839. Sepän pajasta ei ole tähteenä juuri mitään, mutta ehkä selitys on se, että Heikki Nikusen jälkeläisten sukuseura mainitsee Abelin muuttaneen Sippolaan ja mennyt naimisiin Beata Erkintyttären kanssa, jonka tiedetään olleen sepän tytär. Onkohan Abel jatkanutkin luvanvaraista sepän ammatin harjoittamista Sippolassa? Siellä Abel näet asui kuolemaansa asti vuoteen 1875 Sippolan Hirvelän kylässä. 
Kyltin teksti

Joka tapauksessa Abelin sepänpajan raunioille on pystytetty kyltti(sukuseuran toimesta?) muistuttamaan jälkipolvia alueen menneisyydestä. Vielä vanhemmista ajoista muistuttaa läheisyydessä sijaitseva uhrikivi, johon on koverrettu muutama kuoppa uhrilahjoja varten. Vai lienevätkö Abelin tekosia, kun hän on testannut vehkeitään...
Läheisyydessä sijaitsee uhrikivi
Uhrikuoppa vai Abelin tekosia? Museoviraston mielestä Abel on syytön
Päivitys: Perkaan parhaillaan blogin sähköpostia ja törmäsin vanhaan viestiin tästä kohteesta, joka jäi viestin saapumishetkellä päivittämättä. Lienee syytä näin vuoden jälkeen päivittää tarinaa? Jutussani veikkasin Abel Nikusen pajalle pystytetyn lyltin olevan sukuseuran tekosia, mutta olin väärässä.

Sain näet 4.4.2015 tiedon, että kyltin pystytti Nikusen talon viimeisen asukkaan sisarenpoika Erkki Suomalainen. Sukuseurakin Nikusille löytyy toki, mutta sillä ei ollut asiaan osuutta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita