keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Luumäki / Taavetin linnoitus

                Paula Koivuniemi on väärässä. Taavetin linnoitus on yli "Sata kesää ja tuhat yötä" vanha

Joskus ärsyttää, kun kohteena on paikka, mitä on mahdoton saada kuvattua kunnolla. Tänään vuorossa oleva Taavetin linnoitus kuuluu tähän kategoriaan. Tällaiset kohteet pitäsi saada ilmakuvattua, että ne saisivat arvoisensa esittelyn, mutta valitettavasti fyrkat ei riittänyt tällä kertaa lentelyyn kohteen yläpuolella vaan piti pysyä maan pinnalla kameroineen kaikkineen. Vaan miksi hitossa tänne Taavettiin on pitänyt linnoitus rakentaa?
Infotaulu kertoo lisäinfoa

Vuosien 1741-1743 käydyn hattujen sodan seurauksena rajalinjaksi muodostui Kymijoki. Sodan seurauksena Venäjä sai haltuunsa tärkeimmät merilinnoitukset ja lisäksi sisämaan linnoituksista Lappeenrannan, Käkisalmen ja Savonlinnan. Tämän jälkeen Venäjä ryhtyi vahvistamaan uutta rajalinjaa ja yksi keskeisiä paikkoja oli Taavetti.
Taavetin linnoituksen muureja

Ensimmäisessä vaiheessa vuosina 1773-1781 alueelle kohosi bastionlinnoitus, mikä oli kooltaan 800 x 650 metriä. Toisessa rakennusvaiheessa kenraali Suvorovin johdolla lisäksi neljä raveliinia, vallihaudat kivettiin ja pohjoispuolelle rakennettiin sitadelli. Nyt linnoitus muodosti kokonaisen kaupungin, missä oli yli kaksi tuhatta ihmistä. nämä toimet jäivät valitettavasti melko turhiksi koska linnoituksen kunnostus ja ylläpito lopetettiin jo vuonna 1803. Lopulta rakennukset myytiin huutokaupalla vuonna 1829, jolloin koko Suomi oli osa Venäjän valtakuntaa ja Taavetti muodosti turhan kuluerän valtakunnalle. 
Museoviraston työnjälki näkyy linnoituksessa

Nykyisin linnoitus on merkittävä nähtävyys ja lukuisien kesätapahtumien järjestämispaikka. Helppo sijainti Taavetin keskustassa aivan valtatie kuutosen varrella ohjaa tänne lukuisia historiasta kiinnostuneita...kenties sinutkin?   
Taavetin linnoitus on näkemisen arvoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita