sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Lappeenranta / Sotilaskoti***

                                 Siiri Nordin "Sydämeni osuman sai"

Jos oli eilen nostalgiaa mukana, niin tänään sitä vasta onkin! Esittelyvuorossa sotilaiden tärkein huoltopiste eli sotilaskoti tai ”sotku” armeijakielellä. Alokasaikana oltiin valmiita mihin vain saadaksemme luvan piipahtaa sotilaskotisisarien luona vitsiä vääntämässä. Tosin tällainen kaltaiseni hiljainen hissukka, tyytyi aluksi vain katselemaan erästä komiaa punaposkista tyttöä. Kovastihan tuo minua kiinnosti ja keksinkin mielestäni nerokkaan juonen.

Yhä useammin vartiovuorojen osuessa yksiköllemme, niin ilmoittauduin vapaaehtoiseksi sotilaskotiin keräilemään astioita ja siivoamaan sotilaiden likaamia paikkoja. Tämä olikin näppärä juoni ja yhä useammin tarinoitiin Minnan kanssa kahdestaan. Suostuihan tuo sitten lopulta lähtemään iltakävelylle kaupungillekin muutamaan otteeseen. Tosin homma piti pitää salassa, koska sotilaskotisisarien säännöt kielsivät tapailut. Liekö totta vai huijasitko minua, Minna? Joka tapauksessa terveiset sinne Kajaaniin…
Varuskunnan entinen ruokala, nykyisin sotilaskoti

Samankaltaista se kaiketi on ollut sotilaiden vapaa-aika sotilaskodeissa eri puolilla maatamme, mutta täällä Lappeenrannassa voidaan leuhkia flirttailun jatkuneen pidempään kuin muualla. Minnekäs muualle se maamme ensimmäinen sotilaskoti olisi perustettu kuin Lappeenrantaan. Vielä tänäänkin sotilaskodin ulko-oven yläpuolella on kyltti, missä ilmoitetaan asiasta. Perustamispäivä oli 18.11.1918. Tällöin vielä paikka sijaitsi varuskunnan aitojen ulkopuolella, mikä aiheutti lukuisia ongelmia. Vanhaan sotilaskotirakennukseen voit tutustua täältä.

Ensimmäinen muutto suuntautui pieniin ja vaatimattomiin tiloihin pääportin kupeeseen. rakennus on jo aiemmin esittelemäni viimeisen jääkärin Väinö Valveen syntymätalo. Sotilaskoti ei tässäkään kauaa viihtynyt, vaan sai uusiksi tiloikseen vanhan ruokalan, missä sotilaat olivat käyneet syömässä aina vuodesta 1890 asti, kun ruokalarakennus oli valmistunut. Uusi paikka olikin mitä parhain, koska se sijaitsi kolmen suuren kasarmin edessä ja muutenkin paikka on keskellä kaikkea toimintaa. Vanhan ruokalan korjauksen jälkeen sotilaskoti on sijainnut 22.8.1922 lähtien samalla paikalla jatkaen toimintaansa edelleen. 
Sotilaskodin sisäänkäynti

Valitettavasti huonomuistisuus(lue laiskuus) pakottaa laittamaan kohteesta kuvia, mitkä vähän hävettävät. Viime kesän kuvausreissulla rakennus oli peruskorjauksen alaisena ja juuri edellisenä viikkona menettänyt maalipintansa. Valitan asiaa, mutta lupaan käydä ensi suvena kuvaamassa sotilaskodin uudelleen ja vaihtaa nämä kuvat tuliteriin.
Ruokala

Vaan mistäs ne sotapojat ruokaa saivat kun ruokala muutettiin sotilaskodiksi? Lappeenrantalaisella neuvokkuudella ratkaistiin tämäkin ongelma ja viereinen rakennus muutettiin ruokalaksi. Nykyisinkin ruokalana toimivan rakennuksen alkuperäinen käyttötarkoitus ei tosin ollut yhtä ylevää sorttia, vaan se toimi halkovarastona ja käymälänä! Hyvin tässä 1910-luvulla venäläisten rakentamassa punatiilisessä rakennuksessa ruoka maittoi, koska ylimääräisiä kiloja alkoi kertyä vyötärön seudulle ja vieläkin kannan näitä inttimuistoja mukanani. Ruokahaluani ei vienyt edes se pölkkypää varuskunnan päivystäjä, joka ampui pistoolilla kattoon kesken ruokailun. Syytä en tiedä, mutta olisikohan tuolloinkin olleet määrärahat vähissä ja huolestui ruuan kulutuksesta?
Yksityiskohta Suomen komeimmasta? paskahuussista

Aina mainitaan, että armeija marssii vatsallaan joten onhan sen ruuan hyvää oltavakin. Entisaikojen ratsuväen miesten ruoka olikin sitten vähän heikompaa, koska he kulkivat hevosilla. Kolmastihan nuo saivat evästä päivittäin, mutta ruokavalio oli pitkälti puuro- ja vellilinjaa. Toivottavasti ei menneet sekaisin!

Päivitys: Tulipahan töpättyä ja alkuperäisestä postauksesta jäi pari erinomaista linkkiä sotilaskotirakennuksesta. Laitan ne tähän lopuksi. Mielenkiintoisen audiolinkin sotilaskodinremontoinnista löydät täältä ja toinen mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä linkki löytyy täältä. Sisältää muuten asiaa rakennuksen historiasta sekä valokuvia. 

Päivitys: Kiitokset blogin lukijalle uunituoreista Sotilaskoti valokuvista. Itse olin liian laiska piipahtamaan paikalla, mutta Mika on näemmä käynyt 17.3.2013, joten vajaan viikon ikäisiä kuvia.
Sotilaskoti remontin jälkeen
Vanha kyltti on omalla paikallaan
Erkkeri Sotilaskodin takapuolella
Hieno yksityiskohta
Vinkki, täältä saa muuten kaupungin parhaat munkit!
Päivitys 1.6.2017

Se on sitten yksi ajanjakso Willimiehenkin elämässä päättynyt, koska jotain itselleni tärkeää on taas lakkautettu. Lappeenrannan sotilaskoti sulki ilmeisesti pysyvästi ovensa nenäni edestä ja maailman parhaat munkit on vastaisuudessa ostettava jostain muualta. Että korpeaa....

Täällä sitä aikoinaan varusmiespalvelustaan lusiva Willimies suunnitteli monet punttausreissut ja alueelta poistumiset. Muutakin jäynää kehiteltiin tai sitten oltiin tekemättä mitään. Parhaiten kuitenkin ehkä muistan Sotilaskodin Auchwitzin eli tupakkahuoneen! Siellä oli savua ja tunnelmaa.... 

Lappeenrannan sotilaskoti R.I.P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita