maanantai 7. tammikuuta 2013

Lappeenranta / Työ ja tasa-arvo



Työ ja tasa-arvo Joutsenon Keskuspuistossa

Suomen sosialidemokraattinen puolue, tuttavallisemmin SDP, perustettiin vuonna 1903 Forssan puoluekokouksessa. Se oli joutsenolaisille vain mölinää tuulessa, eikä työväestön järjestäytyminen vielä alkanut. Vuoden 1905 suurlakkokin meni Joutsenon väeltä ohitse. Muutoksen tuulet alkoivat puhaltaa vasta vuonna 1907, jolloin perustettiin 13.tammikuuta Honkalahden Sosialidemokraattinen Työväenyhdistys. Sen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin M.Laine ja sihteeriksi O.Siippainen.

Jatkoa seurasi nopeasti. Syksyllä 1907 perustettiin Korvenkylään Sosialidemokraattinen Aluejärjestö, joka vaihtoi nimensä Korven työväenyhdistykseksi vuonna 1910. Kolmaskin työväenyhdistys saatiin aikaan, kun Honkalahden porukoille tuli erimielisyyksiä ja siitä eronneet päättivät perustaa oman yhdistyksensä. Niinpä Haukilahden työväenyhdistys perustettiin 1.3.1914.

Heistä ainoana oman työväentalon ennen sisällissotaa rakensi Honkalahden ty. Heidän aateellisen toiminnan kannalta keskeinen oma työväentalo valmistui vuonna 1910. Näiden kolmen työväenyhdistyksen yhteistyöstä en osaa sanoa, mutta kuulemma Honka- ja Haukilahtelaisten välillä oli melkoisia kiistoja. Kaikesta huolimatta työväestö omine yhdistyksineen oli noussut melkoiseksi voimatekijäksi Joutsenossa. Yhdistyksissä oli jäseniä 179 vuonna 1916. Niinpä heidän vaikutus näkyi Joutsenon arkipäiväisessä elämässä.

Joutsenoon nousi osuuskauppoja ja säästöpankki, joiden perustamisessa työväenliikkeen jäsenillä oli merkittävä rooli, kansanedustaja Sofia Hjulgren mukaan lukien. Myös urheilun ja teatterin osuus työväenyhdistysten toiminnassa oli merkittävä. 

Valitettavasti vuoden 1917 tapahtumat tempaisivat joutsenolaisetkin mukaan sisällissodan pyörteisiin ja työväenyhdistysten toimintaan liittyy uusi vaihe. Joutsenon järjestyskaarti perustettiin 28.10.1917 ja tähän Honkalahden yhdistyksen johtamaan kaartiin liittyivät muiden yhdistysten halukkaat. Kaikki eivät tietenkään halunneet, vaan jäivät sodan ajaksi puolueettomiksi tai pakenivat Saimaan jäitä myöten pohjoiseen.

Sodan osapuolet olivat siis jakaantuneet ja aseistautuneet Joutsenossakin. Sotahan päättyi tunnetuin seurauksin ja sen jälkeen työväenyhdistykset ovat muiden kanssa yhteistyössä rakentaneet Joutsenoa paremmaksi paikaksi asua.
Muistolaatta 100 vuoden uurastuksesta

Tämä Työ ja tasa-arvo muistomerkki on siis kunnianosoitus työväestön tekemästä työstä, jota oli vuonna 2007 tehty Joutsenossa jo sadan vuoden ajan. Muistomerkki on siis pystytetty 23.8.2007. Se sijaitsee Joutsenon Keskuspuistossa Keskuskadun varressa ja sen ylläpidosta vastaa Joutsenon sosialidemokraattinen työväenyhdistys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita