maanantai 29. lokakuuta 2012

Lappeenranta / Nuijamaan kirkko


Tänään törmäsin naamakirjassa uutiseen, missä kerrottiin Agricola-historiaverkon julkaisseen parhaiden historiablogien kilpailun tulokset. Palkinnotkin oli jo jaettu viime perjantaina. Willimiehen jäljillä blogia ei odotetusti näkynyt voittajien joukossa, joten hyvä näin. Valitsijat ovat varmaan valinneet valikoimasta parhaimmat. Kaikki kunnia voittajille! Voittajablogeihin pääset tutustumaan täältä. Kiitokset kuitenkin niille lukijoille, jotka olivat ehdottaneet blogiamme kyseiseen kilpailuun. Kuka tietää, vaikka vuonna 2087 blogimme pääsisi voittajien joukkoon?

Me sen sijaan tyrkkäämme jatkoa eilen esiteltyyn Nuijamaan ensimmäisen kirkon tarinaan. Esittelyssä nykyinen Nuijamaan kirkko, joka vihittiin käyttöön joulukuussa 1948. Jatkosodan alkuvaiheen kranaatin osuman saaneen ja maan tasalle palaneen kirkon paikalle rakennetun uuden kirkon suunnittelivat arkkitehdit Tarja Salmio-Toiviainen ja hänen miehensä Esko Toiviainen. Kirkon vihki käyttöön rovasti Kalervo Pulkkinen.
Nuijamaan paanukattoinen kirkko

Kirkkoon liittyvän kellotapulin rakensi Mikael Samppa ja se otettiin käyttöön seuraavana vuonna ja sen katolle sijoitettu kukko valvoo seurakuntalaisten hyvinvointia ja turvallisuutta.
Nuijamaan kellotornin huipulla vahtii kukko

Rahavarojen puutteessa heti sodan jälkeen oli kirkon rakentaminen pienelle seurakunnalle suuri taloudellinen ponnistus, eikä se kokonaisuudessaan nuijamaalaisten rahoilla ollut mahdollista. Muistutuksena muualta saapuneista rahoista on kirkon ulko-oven vieressä kyltti, mikä kertoo rakennuksen saaneen taloudellista apua Maailman luterilaisen liiton Amerikkalaiselta komitealta. Rahallisesti avusti myös suomalainen Kirkkoja Karjalaan yhdistys, mutta he eivät ole saaneet kirkon seinään omaa plakaattia.
Maailman luterilaisen liiton Amerikkalaisen komitean muistolaatta Nuijamaan kirkon seinässä

Nuijamaan kirkko edustaa ainoana Suomen kirkkona aikakautensa puurakentamisen romanttista vaihetta. Harva kirkko rakennettiin aikakaudella enää puusta, puhumattakaan että kirkko olisi katettu paanukatolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita