sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Lappeenranta / Vanha ortodoksinen hautausmaa*

Tänään blogissa piipahdetaan hautausmaan rauhallisessa atmosfäärissä. Aiemminkin olemme esitelleet hautausmaita ja niistä löytyneitä kohteita. Tänään kuitenkin vuorossa ensimmäistä kertaa ortodoksinen hautausmaa. Tarkennuksena voisi mainita, että kyseessä on kaupunkimme vanha ortodoksinen hautausmaa. Vinkkinä siis, että toinenkin löytyy! 
Vanha ortodoksinen hautausmaa kesällä 2012

Aloitetaan kuitenkin kierros tästä vanhasta hautausmaasta. Paikka sijaitsee hivenen syrjässä kulkureiteiltä ja ehkä sitä ei monikaan nykyisistä lappeenrantalaisista edes tiedä. Itse kävin paikalla kaiketi ensimmäisen kerran armeijavuosina. Täältä oikaistiin joskus iltalomilla kaverin kämpille televisiota katsomaan…uskokoon  ken tahtoo! No joka tapauksessa paikkaan on kohtuullisen vaikea löytää, jos ei tiedä mistä se löytyy.
Kettingillä ympäröity hauta

Hautausmaa sijaitsee Taipalsaarentien varressa Pallon S-Markettia vastapäätä olevan kukkulan laella. Nykyisin sinne ei enää haudata ketään, mutta paikalla on aistittavissa muistoja ja historian lehtien havinaa vielä nykyäänkin. Rauhallinen hautalehto muutamine hautamuistomerkkeineen ja kivineen muistuttaa Lappeenrannan historiasta, mihin ortodoksisuus on kuulunut kiinteästi jo vuosisatoja.

Ensimmäiset maininnat hautausmaan käytöstä ovat heti Lappeenrannan taistelun jälkeiseltä ajalta. Kyseessä on siis vuosi 1741. Taistelussa kaatui tai haavoittui lähes 2500 venäläistä sotilasta ja kaatuneille piti löytää nopeasti hautapaikka. Ainakin osa heistä on haudattu tälle alueelle jo tuolloin. Virallisesti tämä ortodoksinen hautausmaa vihittiin käyttöön vasta 1787 juuri ennen Kustaan sotaa. Ensimmäiset alueelle haudatut, jotka tunnetaan nimeltä, ovat Kärnäkosken taistelussa 1790 kuolleet upseerit sekä paikallisen seurakunnan esimies Stefan Vasiljev. 

Hautausmaa lakkautettiin jo vuonna 1890, koska uusi hautausmaa avattiin nykyisen Kauppakadun varteen. Alueelle kuitenkin haudattiin vielä tämän jälkeenkin hautakivien perusteella, mutta ilmeisesti ainoastaan sukuhautoihin. Harvoista jäljellä olevista hautakivistä paljastuu esimerkiksi kauppias Abramovin hauta, johon myös hänen vaimonsa on haudattu. Hän oli kauppias Wolkoffin ja Tasihinin tavoin Jaroslavin alueelta Lappeenrantaan muuttanut entinen maaorja.
Tällaista en ole nähnyt missään muualla

Mainitsin äsken, että jäljellä on vain harvoja hautakiviä. Tähän on syynä suomalaisten ja venäläisten välinen vihanpito sortovuosina ja vielä Suomen itsenäistymisen jälkeenkin. Alue joutui ilkivallan kohteeksi ja ainakin kuvausretkellä tapaamani vanhan miehen mukaan monen Pallon talon kivijalasta löytyy täältä anastettuja hautakiviä. En tiedä onko tarinassa perää, mutta en kyllä rupea vastaankaan väittämään. Ilmeisesti tällä herralla oli asiasta parempaa tietoa. Lisäksi muistan lukeneeni jostain, että alueen nuoriso olisi räjäytellyt muutamia hautakiviä tohjoksi joskus muinoin. En nyt löytänyt vahvistusta tuohon muistikuvaani, mutta voi tuossakin olla perää tai sitten ei?
Onneksi tämä on säästynyt ilkivallalta!

Joka tapauksessa hauta-alue on ollut aiemmin isompi, koska vuonna 1938 Taipalsaarentietä rakennettaessa tieleikkauksesta putkahti esiin luurankoja. Näistä löydöistä on jäljellä museon arkistossa valokuvia, jos joku asiasta sattuisi innostumaan. Ensimmäinen vakavasti otettava tutkimus alueella suoritettiin vasta vuonna 2007, jolloin arkeologi FM Kati Salo joukkoineen kaivoi esiin alueen historiaa maan alta. Täältä pääset sivulle, mistä löydät linkin PDF muodossa olevaan kaivausraporttiin, mistä löytyy lukuisia kuvia tutkimuksista. Kannattaa käydä kurkkaamassa.

Päivitys 27.8.2016
Löysin sattumalta Etelä-Saimaan kirjoituksen Pallon vanhasta hautausmaasta ja sen historiasta. Kannattaa käydä vilkaisemassa. Tarinan löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi ovat aina tervetulleita